De bevalling

bevalling

De ene vrouw kijkt er halsreikend naar uit omdat ze na al die maanden ‘die buik meer dan zat’ is, de ander vindt het jammer dat die speciale periode bijna over is. Een spannende tijd breekt aan. Wanneer dient mijn kindje zich aan, hoe weet ik dat het zover is, kan ik het wel, zal de bevalling wel goed verlopen. Allemaal vragen die je de laatste periode van je zwangerschap zullen bezig houden. Een kindje te wereld brengen is niet iets wat je zomaar even doet, nee het is zelfs heel hard werken. Het wordt wel eens vergeleken met top sport.
Standaardbevalling

Er wordt gesproken van een standaard bevalling als de bevalling verloopt als “Normaal” . Dus zonder medische ingreep. Wel is iedere bevalling een unieke bevalling.
Hoe merk ik dat de bevalling gaat beginnen

Er zijn een aantal signalen die aangeven dat de bevalling zich aandient, dezehoeven echter niet allemaal aanwezig te zijn om de aankomende bevallingaan te kondigen.

Je verliest de slijmprop
Je verliest wat bloed
Je krijgt weeën
Je verliest vruchtwater

Verliezen van de slijmprop

De slijmprop sluit tijdens de zwangerschap de baarmoeder mond af. Het verliezen van de slijmprop houdt niet standaard in dat de bevalling ook meteen gaat beginnen. Het kan zelfs zo zijn dat je de slijmprop verliest en de bevalling nog twee weken op zich laat wachten. Maar het is wel een teken dat
het eind van de zwangerschap nadert. Een slijmprop is ongeveer 1 á 2 centimeter groot. Het is niet altijd zo dat je eerst de slijmprop verliest, deze kan je ook verliezen tijdens het persen.

Bloedverlies

Naast het verliezen van de slijmprop kan je ook wat bloed verliezen. Dit mag echter niet meer zijn dan een klein beetje. Verlies je ruim bloed of twijfel je hieraan dan is het belangrijk dat je de verloskundige raadpleegt.

Het krijgen van weeën

In de meeste gevallen zal een bevalling zich aankondigen met het krijgen van weeën. Deze zullen steeds regelmatiger en pijnlijker worden. Bij enige tijd regelmatige weeën die ongeveer 1 minuut duren wordt het tijd om de
verloskundige te waarschuwen. Bij een wee trekt de baarmoeder zich samen waardoor de baarmoeder mond veranderd (verstrijkt)

Verliezen van vruchtwater

Het vruchtwater kan in kleine beetjes te gelijk naar buiten komen, maar ook in 1 keer . Pas wanneer je vruchtwater verliest is de bevalling echt begonnen. De weeën moeten dan binnen 24 uur beginnen .Gebeurd dit niet dan zal de
bevalling hoogst waarschijnlijk worden ingeleid i.v.m. infectie gevaar. Controleer of het vruchtwater helder is. Het mag vlokjes bevatten, maar als je vruchtwater bruinig of groen is bel dan meteen de verloskundige.

Een “standaard” bevalling kan worden opgedeeld in 3 fases.

  1. De ontsluitingsfase
  2. De uitdrijvingsfase
  3. De geboorte van de placenta

De ontsluitingsfase

Langzaam maakt jou lichaam zich klaar voor de geboorte van je kindje. De baarmoedermond die tijdens de zwangerschap zo goed als gesloten was, gaat zich door de ontsluiting weeën langzaam openen. Hoe lang het duurt tot je volledige ontsluiting hebt is verschillend bij iedere vrouw. De eerste 5 centimeters gaan in de meeste gevallen wat langzamer. Zo zullen de eerste 3 centimeter uren kunnen duren, waarna de overige 7 centimeter weer sneller zullen gaan. Zo kan van 3 naar 4 centimeter ontsluiting net zolang duren als van 7 naar 10 centimeter ontsluiting. Bij een tweede kindje zal het ook weer sneller gaan.

Een ontsluitingsfase duurt gemiddeld 10 tot 12 uur.

Het is noodzakelijk om tijdens de ontsluiting weeën op bed te gaan liggen, mits de verloskundige of arts dit heeft geadviseerd. Zoek tijdens de ontsluiting weeën een voor jou makkelijke houding, waarbij de weeën makkelijker op te vangen zijn.

De weeën zullen elkaar steeds sneller opvolgen en heftiger worden. Komen de weeën om de 2 a 3 minuten dan begint er echt schot in te komen. Een echte wee duurt ongeveer 60 seconden. Komen de weeën al enige tijd geregeld en houden deze 1 minuut aan dan is het tijd om de verloskundige te bellen.

We spreken van een volledige of volkomen ontsluiting als de baarmoederhals en de vagina één geheel vormen. De opening die ontstaat bij een volledige ontsluiting is ongeveer 10 cm. Je mag gaan mee persen!

De vliezen breken over het algemeen aan het einde van de ontsluitingsperiode,maar dit kan ook eerder gebeuren. Als de vliezen zijn gebroken, kan de baby uit de baarmoeder gedreven worden.

De uitdrijving fase

Na de ontsluiting fase waarin je lichaam zich opmaakt voor de bevalling, volgt de tweede fase van de bevalling De uitdrijving fase. In deze fase zal jullie kindje geboren worden. Bij een eerste kindje duurt de uitdrijving gemiddeld 1 ½ uur.

Het kan voorkomen dat de vliezen niet spontaan breken. De verloskundige zal deze dan doorprikken, dit is geheel pijloos. Het kan zijn dat de weeën nog niet volop aanwezig waren,na het breken van de vliezen zullen ze wat sterker worden.

Door de persweeën wat een samentrekking van de spieren is zal je kindje stukje bij beetje naar buiten gedreven worden.

Het is gebruikelijk dat het hoofd van je kindje als eerste naar buiten komt. Je kindje wordt in de buik gedwongen een aantal draaien te maken om het op een zo gunstig mogelijke manier naar buiten te laten komen. Jou kindje komt dus ondersteboven in de buik te liggen. Het lichaampje ligt voor de bevalling zijwaarts. Als het hoofdje voor de uitgang ligt, wordt het ten opzichte van het lichaam ongeveer een kwartslag gedraaid. Het neusje van je kindje draait naar de rug van jour toe. Als het bijna zover is, rust het hoofd van je kindje op de bekkenbodem. De weerstand van de bekkenbodem zorgt ervoor dat het hoofd van je kindje in de nek wordt gedrukt. Nu zal de schedel tussen de schaamlippen zichtbaar worden.

Bij een nieuwe perswee komt het hoofdje naar buiten. Zodra het hoofdje geboren is zal het hoofdje draaien zodat het weer recht op het lichaampje staat. Daarna volgen de schoudertjes. E’n voor één zulle deze geboren worden, waarna al snel de rest van het lichaampje geboren wordt. Je kindje is geboren, en zal meteen lekker op je buik gelegd worden. De bevalling is nog niet voorbij , de placenta moet immers nog geboren worden. Dit is de laatste fase. Een perswee lijken op aandrang van een toilet gang, de drang om te moeten poepen. Ze zijn ongelooflijk sterk.

Geboorte van de placenta

Zoals we al zeiden is de bevalling nog niet helemaal ten einde. De placenta moet nog naar buiten worden geperst.

Het afstoten van de placenta zal ongeveer 20 minuten duren. Zodra je kindje geboren is wordt de baarmoeder kleiner. Dit gebeurd direct nadat je kindje de placenta verlaten heeft.

Door deze sterke verkleining komt de placenta van de baarmoeder rand los. Je baarmoeder zal gaan samentrekken waardoor de placenta uiteindelijk helemaal los komt. Het wachten is op een wee waardoor je de placenta in één keer eruit zal persen. De verloskundige kan je een beetje helpen door mee te drukken op je buik.

Na de geboorte van de placenta zal de verloskundige deze helemaal nakijken. Ze controleert of de placenta compleet is en of er geen deeltjes zijn blijven zitten.

Dit zou anders namelijk een fikse ontsteking kunnen veroorzaken. Tevens zal ze het gewicht van de placenta controleren en nagaan in welke conditie de placenta is en of deze zijn werk goed verricht heeft. Deze informatie is belangrijk voor een eventuele volgende zwanger schap.

Doordat de placenta zich los scheurt van de baarmoeder wand zal deze fase gepaard gaan met bloedverlies. Deze bloedingen stoppen in principe gewoon weer, maar het is belangrijk dat de bloedingen tijdig stoppen. Het niet tijdig stoppen van de bloedingen is een complicatie die kan voorkomen. Het bloedverlies zal de komende uren goed in de gaten gehouden worden, even als de bloeddruk en pols.

Na de geboorte van de placenta en het afsluiten van deze fase is het tijd om jullie als kers verse ouders van harte te feliciteren. Wat dan nog rest is niets anders dan heerlijk te genieten van jullie kindje.

Na de bevalling

Wanneer de gehele bevalling achter de rug is, zal je kindje lekker op je borst gelegd worden onder warme doeken. Aan de vader zal gevraagd worden of hij de navelstreng wil door knippen. De meeste vaders vertellen daarna dat de navelstreng wat taai aanvoelde. Je kindje voelt hier helemaal niet van.

Nadat het nog even lekker bij mama gelegen heeft is het tijd om jullie kindje na te kijken. De verloskundige zal wat testjes doen, je kindje wegen en verder nakijken. Is je kindje helemaal goed gezond zal deze lekker warm aangekleed worden. Wil je borstvoeding geven zal je kindje binnen een uur na de bevalling aangelegd worden.