Bof

Bof wordt veroorzaakt door het bofvirus (viraalvirus) en is erg besmettelijk. Bof veroorzaakt een pijnlijke vergroting van de oorspeekselklier. Deze liggen achter de kaken onder het oortje van je kind. De bof kan 1 of beide klieren aantasten. Bof is een zeer besmettelijke ziekte die in het verleden veel voorkwam. In 1987 de vaccinatie tegen de bof opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma omdat 300 tot 800 kinderen en volwassenen per jaar in het ziekenhuis belande met hersenvliesontsteking. Kinderen worden daarom met 14 maanden en 9 jaar gevaccineerd tegen bof.

Besmetting Besmetting vind plaatst door druppeltjes die rond zweven in de lucht, veroorzaakt door niezen of hoesten, of via contact met speeksel. De incubatietijd is 2 tot 3 weken. Een patiënt is besmettelijk van 5 dagen voor de ziekteverschijnselen beginnen tot ruim een week daarna.
In de meeste gevallen verloopt bof vrij mild, maar iemand zonder verschijnselen kan wel een ander ongemerkt besmetten. 1 op de 3 patiënten merkt niets van dit virus.

De verschijnselen van bof De eerste symptomen ontstaan ongeveer 14 tot 24 dagen nadat contact is geweest met een besmet iemand. Het begint met een zwelling aan één of beide kaken. Als de oorspeeksel klieren ontstoken zijn is het pijnlijk om de mond te openen, wat tijdens het eten erger kan worden. Voordat er een zwelling zichtbaar is kan er sprake zijn van:

Lichte koorts Hoofdpijn Verslechterde eetlust.

Na ongeveer een week zal de zwelling minder worden.

Behandeling Er is geen behandeling tegen bof, maar tegen de pijn en de koorts kan natuurlijk wel wat gedaan worden, doormiddel van paracetamol. Geef kinderen en adolescenten geen middeltjes die aspirine bevatten, omdat dit mogelijk tot het ernstige Reye-syndroom kan leiden. Je kindje zal moeten uitzieken. Probeer zoveel mogelijk zacht voedsel te geven Geef geen zure dranken want deze stimuleren de speekselklieren tot productie van speeksel wat pijnlijk kan zijn. Informeer de school dat je kind bof heeft en overleg hoelang , je kind thuis moet blijven.

Complicaties Weinig kinderen en volwassenen ontwikkelen complicaties ten gevolge van bof. Soms ontstaat er een ontsteking van de inwendige geslachtsorganen (teelballen en eierstokken). Dat leidt zelden tot onvruchtbaarheid, dit in tegenstelling tot wat er in het algemeen aangenomen wordt. Bij ongeveer 4 tot 10 van de 1000 patiënten veroorzaakt bof hersenvliesontsteking of hersenweefselontsteking Dus als je kind symptomen heeft als braken, hoofdpijn of een stijve nek, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts, want ziekenhuisopname is dan noodzakelijk.

Bof en zwangerschap Bof is niet helemaal een onschuldig virus, in de eerste 3 maanden van de zwangerschap kan het een miskraam veroorzaken. De moeder kan tijdens de zwangerschap niet geënt worden tegen bof.