De vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een vrij onschuldige kinderziekte die wordt veroorzaakt door het Parvo virus.

De Symptomen

Je kindje krijgt kleine en grote vlekjes door elkaar, soms iets liggend boven de normale huid en is felrood van kleur. De vlekjes ontstaan eerst in het gezichtje, dan op billetjes, armen, benen en dan de romp. Het huidje gloeit en voelt heel warm aan. Je kindje kan hangerig zijn en lichte verhoging hebben.Vlekjes verbleken in vier tot zes dagen. Het is mogelijk dat je kindje koorts krijgt, maar in de meeste gevallen wordt je kindje nauwelijks ziek.Er is verder geen speciale behandeling van je kindje nodig.De uitslag trekt na 5 tot 9 dagen weer weg, maar kan onder invloed van warmte, kou, inspanning of stress weer terugkomen.
De ziekte kan door artsen gemakkelijk worden verward met andere vlekjesziekten. Zekerheid is alleen te krijgen door gepaard serologisch onderzoek, wat vrijwel nooit zal gebeuren aangezien dit geen therapeutische consequenties heeft.

Besmetting

Het virus verspreid zich door druppeltjes, die komen uit de keel en neus holte van je kindje, die dan vervolgens door de lucht zweven. De incubatie tijd is 7 tot 12 dagen. De drager is dus besmettelijk ongeveer een week voor de ziekte zich uit. De vijfde ziekte verloopt vaak onopgemerkt.

Om verdere besmetting te voorkomen moet er op school waar het kind eventueel verblijft goed geventileerd worden. Omdat de besmettingĀ  al heeft plaatsgevonden voordat het zich openbaart is het moeilijk om preventieve maatregelen te nemen.

Zwangerschap en vijfde ziekte

Voor zwangere die nog geen antistoffen tegen de vijfde ziekte (parvo-virus) hebben, kan de ziekte voor de foetus fataal zijn. Zo is in het eerste trimester van de zwangerschap een verhoogde kans op een miskraam. Later in de zwangerschap bij infectie van de foetus, kan zeer ernstige foetale bloedarmoede ontstaan, dit komt door de remming van bloedaanmaak. Waardoor er een groot risico is op overlijden van het ongeboren kindje. Behandeling is mogelijk door het toedienen van een intra-uteriene transfusie.

Bij een vermoeden van infectie tijdens de zwangerschap kan het bloed van de moeder gecontroleerd worden of zij al immuun is of dat sprake is van een recente infectie.

In het laatste geval bestaat een indicatie om tot 8 weken na begin van de infectie wekelijks echoscopisch onderzoek te doen gericht op kenmerken van foetale bloedarmoede. Bel na vermoeden van infectie meteen met de verloskundige of arts.