Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke virusinfectie. De ziekte begint als een verkoudheid met hoge koorts en rode ogen. Aan de binnenkant van de wang ontstaan vlekjes. Deze vlekjes zijn wit met een rode stip. Daarna ontstaan vlekjes op de huid, in hals, nek en gezicht. Deze vlekken zakken langzaam af naar lager gelegen lichaamsdelen en vervloeien tot grotere vlekken.

Besmetting De periode tussen besmetting met het mazelenvirus en de eerste verschijnselen van de ziekte duurt over het algemeen 8-12 dagen. Tussen de besmetting en ontstaan van de huiduitslag zitten gemiddeld 14 dagen.

De veroorzaker van mazelen is een luchtwegvirus (een morbillivirus) dat alleen bij mensen voorkomt. Het is een zeer besmettelijk virus, dat zich verspreidt via direct contact, via druppeltjes in de lucht, maar ook over grotere afstanden. Elk ziektegeval leidt tot minstens tien nieuwe besmettingen. Een kind is besmettelijk van 1-3 dagen voor tot 5 dagen na het optreden van de huiduitslag.

Verschijnselen Hoge koorts Hoesten Verkoudheid en rode ogen Vlekjes is het gezicht, hals en in de nek In de binnenkant van de wang witte vlekjes met een rode stip Na enige tijd een egaal rode huid

Complicaties die kunnen optreden Oorontsteking met soms blijvende doofheid Levensbedreigende oorontsteking 1 op de 1000 keer leidt mazelen tot hersenontsteking, met kans op blijvende hersenbeschadiging 1 a 2 op de 100 patiënten sterven

Behandeling Er is geen behandeling voor mazelen, behalve paracetamol nemen voor de koorts en de pijn. Mocht er een bacteriële infectie optreden dan kan er antibiotica worden voor geschreven. Helaas is er tegen een hersenontsteking niets te doen.

Risico’s voor de zwangere vrouw en haar foetus
De ziekte verloopt bij een volwassene vaak ernstiger dan bij een kind. Hoge koorts kan weeën (en dus vroeggeboorte) opwekken. Het is dus nodig om de koorts te temperen.
Of de mazelen afwijkingen bij de foetus veroorzaakt, is niet bekend.
Komt er mazelen voor rondom de geboorte van de baby, zorg dan dat de baby niet in contact komt met deze personen. De baby is niet beschermd. De ziekte verloopt zeer ernstig bij een kleine baby en heeft in 27% van de gevallen zelfs de dood tot gevolg. Ook als je zelf mazelen hebt rondom de periode van de bevalling of net na de geboorte is het belangrijk om de baby te beschermen. Dit wordt gedaan door het kind immunoglobuline te geven.