Pseudo-Kroep

Pseudo-kroep is een infectie van strottenhoofd en luchtpijp, wat meestal wordt veroorzaakt door een virus. Het komt het meeste voor bij peuters en kinderen tot en met 6 jaar.

Verschijnselen

Pseudo-kroep is te herkennen aan onder anderen een hese, blaffende hoest, en een gierend geluid dat de keel bij inademing maakt. Door de infectie treedt er zwelling op van het slijmvlies van de luchtwegen, met name van de luchtpijp en het strottenhoofd. Hierdoor worden de luchtwegen vernauwd en ontstaan de klachten. Deze treden meestal ’s avonds op. Over het algemeen is er geen sprake van hoge koorts.

Behandelen van pseudo-kroep

Als je kind verschijnselen heeft die lijken op pseudo-kroep, kunt je een aantal dingen doen. Het kind zal waarschijnlijk angstig worden door het moeilijk kunnen ademenen, en het benauwd zijn. Blijf daarom zelf rustig en stel het kind op zijn gemak door tijdens de aanval bij hem te blijven.
Stomen onder de douche kan in vele gevallen uitkomst bieden.
Het kind lijkt dan een tijdje weer beter te kunnen ademen, ook al is deze theorie nog niet bewezen.

Ook bestaan er zetpillen tegen pseudo-kroep; Balsoclase of de huisarts zal een medicijn voorschrijven die de luchtwegen verwijden. In de meeste gevallen zal pseudo-kroep binnen enkele dagen overgaan.

De kans op Pseudo-kroep verergerd als de “R”in de maand is.