Rode hond

Rode hond wordt veroorzaakt door het rubellavirus, Dit virus komt vooral voor bij kinderen , maar kan ook bij volwassenen optreden.Wie een rodehond infectie heeft, steekt gemiddeld 7 tot 8 andere mensen aan.Rode hond komt niet zo vaak voor als bijvoorbeeld mazelen.

Ziekteverschijnselen

Vlekkerige, rozerode huiduitslag die begint in het gezicht en snel uitbreid naar bovenlijf , armen en benen.Bij de meeste kinderen verloopt de ziekte mild. De uitslag duurt ongeveer 3 dagen. De keel kan rood worden , maar is meestal niet pijnlijk. Bij wat oudere kinderen en volwassenen kunnen griepachtige verschijnselen en opgezette lymfeklieren achter het oor en in de nek. Bij wat oudere meisjes en volwassen vrouwen kan gewrichtspijn ontstaan.

Bij ongeveer de helft van de besmette personen treden deze verschijnselen niet op.

Besmetting

Het virus wordt verspreid door druppeltjes die in de lucht terecht komen, die voortkomen door niezen en hoesten of via direct contact. De incubatie tijd is twee tot drie weken. Vijf tot zeven dagen voordat de huiduitslag optreedt is iemand al besmettelijk en dat blijft tot vijf tot zeven dagen daarna.

Complicaties

Heel zelden hersenvliesontsteking, soms gewricht ontsteking in vingers, pols en knieën en zelden tekort aan bloedplaatjes.

Zwanger en rode hond

Rodehond op zich is geen ernstige ziekte, maar rodehond kan wel zeer gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind van een zwangere vrouw die geen antistoffen tegen rodehond heeft en besmet raakt tijdens de zwangerschap. In de eerste drie maanden is de kans op een miskraam of een aangeboren afwijking het grootst. Rodehond kan afwijkingen veroorzaken van hersenen,ogen en het hart van het ongeboren kind.

Als je een vermoeden hebt of in aanraking bent geweest , dan kan met behulp van een bloedonderzoek bepaald worden of er antistoffen tegen rodehond in bloed aanwezig zijn. Als je eenmaal rodehond hebt gehad, dan loop je geen risico meer op schade aan je ongeboren kind.

Wanneer je besmet wordt met rodehond en er zijn geen antistoffen aanwezig kan dit ook leiden tot een miskraam.

Ook een besmetting later in de zwangerschap kan leiden tot schade bij het ongeboren kind, meestal een ontwikkelingsachterstand en afwijkingen in het afweersysteem. Zorg er zo veel mogelijk voor dat als je zwanger bent, je uit de buurt van patiënten met rodehond blijft.

Het voorkomen van rode hond en eventuele behandeling
De behandeling bestaat uit een aantal dagen rust, veel drinken en indien nodig paracetamol. De klachten zullen na een paar dagen verdwijnen waardoor je, je weer beter gaat voelen.

Om rodehond zoveel mogelijk te voorkomen, worden alle kinderen op de leeftijd van 14 maanden geënt tegen BMR (bof,mazelen en rodehond) met in het negende levensjaar een herhaling van dit vaccin.

Mocht je zelf nog niet geënt zijn , dan kan je dit alsnog laten doen. Dit om te voorkomen dat je besmet raakt en de besmetting kan doorgeven aan een ongeboren kind.

Als je ingeënt bent, mag je in de eerste drie maanden erna niet zwanger worden. Als je reeds zwanger bent, mag je pas weer na de zwangerschap worden ingeënt met het rodehondvaccin.