Waterpokken

Bijna ieder kind krijgt waterpokken, meestal in de winter of de vroege lente.Een kindje met de waterpokken heeft platte, rode vlekken op zijn huid, zo groot als een muggenbult. Deze vlekjes veranderen na een tijdje in blaasjes. Na ongeveer een dag ontstaan er korstjes op de blaasjes. Deze blijven een week tot drie weken zitten. De uitslag jeukt en kan gepaard gaan met lichte koorts. Je kindje kan wat hangerig zijn, maar is meestal niet heel erg ziek. De blaasjes zullen verdrogen tot korstjes en de korstjes zullen na een week tot drie weken verdwijnen…

Waterpokken wordt door een virus veroorzaakt, die door hoesten en praten (via druppeltjes in de lucht) wordt overgedragen. Ook het vocht uit de blaasjes kan waterpokken overdragen.

Na besmetting duurt het twee tot drie weken voordat de vlekjes ontstaan. Vanaf ongeveer twee dagen voordat je kind last krijgt van de ziekte, kan hij het virus zelf overdragen op een ander. Je kindje blijft besmettelijk totdat alle blaasjes korstjes hebben gekregen.

Houd de nageltjes schoon en kort van je kindje omdat vuil een infectie kan veroorzaken. Probeer dus zoveel mogelijk te voorkomen dat je kindje zich krabt om infectie en littekens te voorkomen. Er zijn diverse middelen te koop om de jeuk te doen verzachten, bij blaasjes in de mond kan een ijsje of koud drinken de pijn wat verzachten.

Heb je het idee dat je kindje heel ernstig ziek is, is het wel verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Zwangere vrouwen die besmet worden met waterpokken voordat ze twintig weken zwanger zijn, kunnen de besmetting overdragen op de foetus. Een besmette foetus kan ernstige afwijkingen ontwikkelen, ook wel het congenitaal varicella syndroom genoemd. Dit is een zeldzame aandoening die wordt gekenmerkt door ernstige afwijkingen, bijvoorbeeld aan de ledematen (de armen en benen zijn niet goed gevormd en zijn zeer klein), oogafwijkingen , huidafwijkingen , en afwijkingen aan het zenuwstelsel (waterhoofd). Soms wordt de baby dood geboren.
Als de moeder besmet wordt in de periode van 5 dagen vóór de bevalling tot 2 dagen erna, dan kan de pasgeboren baby ook met waterpokken besmet zijn. Deze aandoening komt veel vaker voor en wordt neonatale varicella genoemd. Als de ziekte onbehandeld blijft, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Het immuunsysteem van het kind is nl. nog niet ontwikkeld en het kind wordt ook niet beschermd door antistoffen van de moeder. De sterfte ligt misschien wel rond de 30%.
Gelukkig verloopt de ziekte in de meeste gevallen goedaardig en treden deze complicaties maar weinig op.